Wat is wiskunde eigenlijk?

“Wiskunde is overal,” is een veelgehoorde kreet onder mensen die iets met wiskunde hebben. Ik zou het ook kunnen zeggen. Als je er oog voor hebt, zie je overal wiskunde om je heen. Als je dat niet ziet, heeft dat waarschijnlijk te maken met je beperkte idee van wat wiskunde eigenlijk is. Je denkt aan een saaie wiskundeleraar en saaie sommen in een boek en je kan alleen maar blij zijn dat die wiskunde niet overal is. Dat ik bij wiskunde niet denk aan saaie sommen in een boek mag duidelijk zijn, maar wat is wiskunde dan wel? Die vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden. De wiskundemeisjes beginnen het eerste hoofdstuk van hun boek Ik was altijd heel slecht in wiskunde met de volgende zin: “We beginnen dit boek met waar wiskunde volgens ons over gaat.” Blijkbaar is er niet zoiets als een objectieve definitie die beschrijft waar wiskunde over gaat, anders was dat ‘volgens ons’ toch overbodig geweest? Tijdens de eerste les vakdidactiek die ik op de lerarenopleiding kreeg, mochten we in groepjes op grote vellen opschrijven wat we dachten dat wiskunde was. Daarna mochten we de vellen van de andere groepjes bekijken om te zien of daar nog iets op stond wat we zelf nog niet hadden bedacht. Dan denk je dat er aan het einde van de les een soort algemene conclusie volgt van wat wiskunde nu eigenlijk is, maar die kwam niet. Als we kijken naar de oorsprong van het woord dat in de meeste talen voor wiskunde wordt gebruikt dan is dat afgeleid van het Griekse woord máthèma, dat wetenschap, kennis of leren betekent. Lekker algemeen, hè? Wordt het al iets minder moeilijk om overal wiskunde te zien. Mijn beeld van wat wiskunde is, is erg beïnvloed door wiskundige en BBC-documentaire maker Marcus du Sautoy. Als je nieuwsgierig bent naar waarom ik overal wiskunde zie, is zijn documentaire The Code echt een aanrader. In essentie bestaat wiskunde volgens mij omdat wij mensen de wereld om ons heen willen begrijpen, voorspellen en naar onze hand zetten. Maar dit helpt je vast niet als je weer die saaie sommen moet maken…

Leave a Reply

Your email address will not be published.